Mantelzorg-Memo 06: Mantelzorg-miMakker

800 450 Mantelzorger der Liefde

Het kan heel goed zijn dat je de titel van deze aflevering van mijn Mantelzorg-Memo’s (Mantelzorg-MiMakker) niet begrijpt. Want wat is nu in hemelsnaam een miMakker? Ik leg het je graag uit!

In het verpleeghuis waar mijn moeder woonde, kwam namelijk geregeld een miMakker. Dit zijn professioneel opgeleide clowns die openstaan voor een belevingsgerichte vorm van contact maken. Myra Steens, als miMakker heet ze ‘Bakkie’, vind ik een geweldige clown, omdat ze in staat was om echt contact te maken met mijn moeder ondanks haar alzheimer. Ze kon haar soms enorm aan het lachen krijgen. Myra ging daarbij altijd uit van mijn moeder en reageerde spontaan op alle kleine dingetjes die gebeurden. Fantastisch om te zien!

Myra Steens noemt zichzelf in haar werk een clown in contact. Als haar alter-ego miMakker ‘Bakkie’ gebruikt Myra subtiele clowneske middelen om contact te leggen met mensen met dementie. Ze draagt daarbij dan een rode clownsneus en kleurrijke kleding waar van alles aan te ontdekken en te voelen valt. Denk hierbij aan stoffen met verschillende texturen, die fijn zijn om aan te plukken, bijvoorbeeld fluweel. Of waarbij iets glinstert of ritselt, waarbij iets gebeurt. Eigenlijk gaat het ongeveer om dezelfde belevingen als bij een babykleed: uitnodigend om aan te zitten.

Bakkie zoekt geheel onbevangen het contact met de ander. Dit is vaak non-verbaal en hierbij gaat ze dan niet uit van zichzelf, maar vooral van de ander. De opleiding die ze hiervoor volgde bij Stichting MiMakkus draait vooral om het ontmoeten van elkaar. Myra gaf haar bedrijf dan ook de toepasselijke naam ‘Neus voor Contact’.

ONTMOET
Het is echt ontroerend hoe mooi de momenten tussen Bakkie en mijn moeder konden zijn. Heel dichtbij, meestal fysiek, een lach, een knuffel, letterlijk en figuurlijk omarmend. Soms gebruikt de miMakker muziek of klanken of bijvoorbeeld een
handpopje. Mijn moeder was door haar alzheimer niet meer in staat is om woorden te geven aan haar pret met Bakkie, maar kon dat wel tonen door een brede lach op haar gezicht!

Naast dat het erg fijn is om te zien hoeveel plezier jouw dierbare heeft als er een miMakker op bezoek is, heb ik er zelf veel van geleerd. Gewoon door te kijken hoe Myra als Bakkie met mijn moeder omging. Door er gewoon te zijn, naast mijn moeder te zitten en haar te volgen in haar gedrag in plaats van te leiden in het contact. Het volledig afstemmen van jezelf. Wat ik daar nou precies mee bedoel?

Nou, het geven van volledige aandacht aan elkaar, geen haast, geen telefoon die je afleidt. Je steeds te realiseren: wat is het fijnste voor hem/haar op dit moment? Niet de leiding nemen in een gesprek, het niet gaan overnemen. Wat eigenlijk wel de natuurlijke neiging van onze gezonde hersenen is. Dus niet leiden, maar volgen. Mij lukte dat o.a. door de volgende dingen:

  • Goed naar mijn moeder kijken: echt luisteren en uitgaan van wat er op dat moment gebeurt.
  • Veel oogcontact met haar maken en haar continu bevestiging geven.
  • Vaak herhalen en benoemen wat ik zag, wat er plaatsvond.

Zo werd het voor mij gemakkelijker om met mijn moeder om te gaan zonder woorden. Zo waren we samen op een andere manier verbonden dan ik vroeger gewend was. Dat heeft mij veel mooie momenten met mijn moeder opgeleverd, in een andere, diepere contactlaag. Zo blij mee!

Op mijn website mantelzorgerderliefde.nl heb ik een speciale pagina ‘Dit zeggen experts’ gemaakt. Daar kun je een filmpje bekijken van mijn interview met Myra Steens, waarin ze nog meer vertelt over haar werk en haar drijfveren: https://www.mantelzorgerderliefde.nl/dit-zeggen-experts/.

Met Mantelzorger der liefde-groet,

Ingrid Keestra

 

Klik op deze regel voor de video met de gesproken blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.