De letter Y is van… ijs, ijverig en ijzersterk!

800 450 Mantelzorger der Liefde

Ja, is het nou eigenlijk een Y of een lange IJ? Daar doen we niet moeilijk over. Taal is een levend iets, dus daar gaan we gewoon met gepaste dichterlijke vrijheid mee om! Dit is dan ook een ietwat andere blog dan anders, wat taliger, wat meer bespiegelend dan praktisch: een beetje eigenzinnig, oh nee, da’s de verkeerde IJ 🙂

Er zijn mooie woorden met een ij, zoals ‘ijsbloemen’, volgens mijn moeder stonden die vroeger op de ruiten als ze wakker werd als kind. En ‘ijsvrij’ van school, dat kreeg je als er ijs lag, om te kunnen gaan schaatsen! Bijvoorbeeld op de IJssel (óók met een IJ!), alhoewel die voor het laatst in 1963 helemaal dichtgevroren was geloof ik…

Gerelateerd aan mantelzorgers komt ook een aantal woorden met een IJ gelijk bij me op, bijvoorbeeld: ‘ijzersterk’ en ‘ijverig’ als het over henzelf gaat. En ‘ijzingwekkend’ soms als het om hun situaties gaat. Deze mensen gáán maar ‘ijzerenheinig’ door. Daarom wil ik ze zich graag eren in een aantal spreekwoorden waarin een IJ-woord van belang is.

Ze komen vaak zomaar en ongemerkt in hun mantelzorg-rol terecht. Doen hun uiterste best, geven daar veel tijd en energie aan, maar niemand kan ijzer met handen breken! Van al hun inzet en pogingen om dingen voor elkaar te krijgen zien je als buitenstaander maar het topje van de ijsberg. Er zit zoveel meer achter dan je van buitenaf ziet. IJs en weder dienende blijven zij voor hun geliefden zorgen, slechts onvoorziene omstandigheden zullen hen  van het nakomen van deze ongeschreven afspraak afhouden. Uit liefde moeten ze zich soms echt op glad ijs begeven, onbekende wegen bewandelen en moedig doorgaan. Velen verdiepen zich goed in de ziekte van hun dierbare, gaan niet over één nacht ijs, maar zorgen ervoor dat ze goed beslagen ten ijs komen! En in het contact met artsen, verpleegkundigen en allerlei mensen die vanzelf op je pad komen als mantelzorger is dat ook nodig.

Als je goed bent in het ijs breken, is dat ook zeker een voordeel: in zojuist-genoemde contacten, maar zeker ook bij jouw dierbare met dementie die je misschien niet meer herkent als bij hem of haar horend. De ander open en vriendelijk tegemoet treden maakt dan een wereld van verschil!

En natuurlijk eten ze bij lekker weer graag een ijsje samen met hun geliefde persoon met dementie, om zo de herinneringen aan vroeger tijden te doen herleven. Ook samen liedjes hierover zingen of beluisteren kan helpen, denk aan bijvoorbeeld voor de ouderen aan:

  • ‘Daar komt de ijscoman’
  • ‘Ice Cream – Ice Cream – everybody wants Ice cream’ van Chris Barbers Jazz Band

en voor de jongeren onder ons:

  • Ice Ice baby van Vanilla Ice
  • IJskoud van Nielson
    “Het is ijskoud
    En je woorden maken wolkjes in de lucht”

Na al deze letters IJ ga ik weer ijverig op zoek voor mijn laatste blog van dit Mantelzorger-Alfabet, de letter Z.

 

Met Mantelzorger der liefde-groet,

Ingrid Keestra

 

P.S. Klik op deze regel om de video te bekijken waarin ik deze blog voorlees.

Leave a Reply

Your email address will not be published.