Mantelzorg-Memo 01: Mantelzorg-Maaltijd

800 450 Mantelzorger der Liefde

Hey, hoe is het met jou? Leuk je weer te zien! Heb je een prettige zomer gehad? Even een beetje kunnen ontspannen? Goed je hier weer te ontmoeten, na een paar maand pauze van mijn kant. Tijd waarin ik de rust nam om bij te komen van alles rond het overlijden van mijn vader in januari en even lekker op vakantie ging met de tent naar zonnig Hongarije.

Ook heb ik de tijd gebruikt om de blogs van het Mantelzorger-Alfabet te bundelen en het als boek uit te brengen. Het eerste exemplaar heb ik aangeboden aan Marjolijn Bruurs, voorzitter van Mantelzorgelijk en heel fijn dat ik intussen allerlei reacties krijg van mensen die het gelezen hebben en zeggen er echt wat aan te hebben! (Ter ere van de presentatie van dit tweede boek (Het Mantelzorger-Alfabet) kun je het nu ook samen met mijn eerste boek (Mantelzorger der liefde) bestellen: als Combi-deal, kijk op: www.mantelzorgerderliefde.nl/boeken).

Zoals voor de zomer beloofd ga ik hier op dit platform door met bloggen over mantelzorg. Omdat ik het belangrijk vind om mijn gedachten en ervaringen over dit onderwerp met je te delen, om elkaars verhalen te horen, kennis uit te wisselen en daar hoop uit te putten! In de 15 jaar dat ik voor mijn moeder met alzheimer zorgde, heb ik vaak baat gehad bij contact met andere ervaringsdeskundigen. Zoals mijn moeder zou zeggen: “We benne op de wereld om mekaar, om mekaar, om mekaar, om mekaar te helpen, nietwaar?”. Dat liedje kwam uit de serie ‘Het Schaep met de vijf pooten’ uit de jaren zestig, waar overigens een paar jaar geleden een remake van is gemaakt.

Na het alfabet heb ik nu gekozen voor een andere stijlvorm: de alliteratie. Vanaf nu vind je hier de Mantelzorg-Memo’s. Dat wil dus zeggen dat het qua inhoud steeds over mantelzorg zal gaan en met de letter M zal beginnen. Een voorbeeldje? De Mantelzorg-Maaltijd.

Dit begrip kan je op verschillende manieren uitleggen: veel mantelzorgers helpen hun dierbare bijvoorbeeld vaak met koken, of maken zelf een maaltijd en brengen die. Ook het uitkiezen of van kant-en-klaar-maaltijden in de supermarkt of laten bezorgen via een vorm als ‘Tafeltje dek je’ kan onderdeel zijn van de mantelzorg.

Maar het kan ook slaan op de maaltijd van de mantelzorger zelf. Want ja, als je een drukke mantelzorger bent, met bijvoorbeeld een baan, een gezin en dan die mantelzorg daar nog naast, schiet het bereiden van een goede gezonde maaltijd er nog weleens bij in… Je rent en plant je rot, moet van hot naar her en je hoofd loopt soms gewoon over door alles waar je aan moet denken en wat je moet regelen.

Het is natuurlijk wel belangrijk om niet alleen goed voor jouw dierbare te zorgen, maar ook voor jezelf, want dan hou je het immers het langste vol. En daar hoort dan ook goed eten bij.

Nu schiet me onmiddellijk weer een ouderwets begrip van mijn moeder te binnen: De Schijf van Vijf. Ken jij die ook nog? Ik heb even gegoogeld en was verrast te zien dat dit begrip uit 1953 nog steeds bestaat! Het is een voorlichtingsmodel van richtlijnen voor een gezond eetpatroon, gevisualiseerd in een cirkel. In 2016 is hij gemoderniseerd. Het idee is dat je uit elk van de vijf groepen van voedingsmiddelen iedere dag iets kiest om te eten. Dit zijn de groepen:

  1. Melk en melkproducten
  2. Groente, fruit, aardappelen
  3. Vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten
  4. Vetten
  5. Graan en graanproducten zoals brood

Nou hou ik me daar over het algemeen in mijn dagelijks leven best aardig aan, maar heb ik me ook heus wel eens bezondigd aan een andere, snelle variant die trouwens ook goed zou passen binnen de Mantelzorg-alliteraties: Mantelzorg-McDonald’s 🙂 of aan een andere afhaalmaaltijd van de Chinees of de pizzeria.

Niks tegen even gemakkelijk op zijn tijd hoor, als jou dat nou net wat meer lucht biedt in je drukke schema. Overigens hoorde ik dat vorig jaar met de Dag voor de Mantelzorger 450 mantelzorgers in Epe een warme maaltijd thuisbezorgd hebben gekregen. Samen met de Stichting Ouderen en een cateraar heeft de gemeente Epe zo een leuke invulling gegeven aan het ondersteunen van hun mantelzorgers!

Heb jij ideeën voor leuke alliteraties voor de Mantelzorg-Memo’s? Ik ontvang ze graag!

Met Mantelzorger der liefde-groet,

Ingrid Keestra

Klik op deze regel voor de gesproken versie van deze blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.