De letter X is van… exit, extra en KUS!

800 450 Mantelzorger der Liefde

Dit wordt waarschijnlijk de kortste letter van mijn Mantelzorger-Alfabet, want de X… tja, wat kun je daar nu over vertellen? Het schijnt overigens heel veel over je persoonlijkheid te vertellen hóe je de X schrijft, waar je begint, linksboven of rechtsboven, of misschien zelfs van de onderkant?

Ik schrijf hem zo: rechtsboven beginnen naar links-beneden en dan van linksboven naar rechts-beneden. In een artikel in de Cosmopolitan staat dat ik daardoor iemand ben die graag out of the box denkt en originele ideeën heeft. En dat ik graag het voortouw neemt, ook al is mijn manier van dingen doen soms een klein beetje vreemd. Misschien is dat waar, maar ik denk toch dat het vooral betekent dat ik het zo op school heb geleerd 🙂

Dat vrije denken breng ik hier dan maar gelijk in de praktijk, met een beetje dichterlijke vrijheid en de E ervoor valt er nog wel wat te melden over die X. Er komen zo spontaan wat woorden bij me op, waar ik gemakkelijk op kan associëren met betrekking tot mantelzorg, bijvoorbeeld:

  • EX, als je mantelzorger wordt van jouw dierbare met dementie verandert de aard van de relatie die jullie tot elkaar hadden onherroepelijk. Het is natuurlijk niet zo dat je ex-partners wordt op de manier waarop dat woord gangbaar is (als je bent gescheiden), maar de gelijkwaardige rol die er was, verdwijnt wel. Jij zorgt in toenemende mate voor hem of haar, bent verantwoordelijk, neemt beslissingen en de wederkerigheid verandert. Iemand met dementie verandert door de ziekte als persoon en dus ook als partner. De manier van communiceren wijzigt, en ook de behoefte aan intimiteit en seksualiteit kan anders worden.
  • EXIT, zeker in het begin van mijn moeders ziekte zocht ik erg naar een uitweg, die er natuurlijk niet was, maar het accepteren van het feit dat dit blijvend was en alleen maar achteruit zou gaan vond ik heel moeilijk. Pas later begreep ik dat het ook een ‘exit’ kon zijn zoals in toneeltermen, dat je het podium af gaat, maar dat er ook een ‘changement’ voor terug kan komen. Een hernieuwde manier van je tot elkaar verhouden, omdat de liefde blijft bestaan.
  • EXTERN, toen mijn moeder in een verpleeghuis ging wonen, werd ik eigenlijk een externe verzorger, niet meer de dagelijkse zorg hoeven geven, maar wel heel betrokken blijvend en zorgend voor gezelligheid en fijne momenten.
  • XYLOFOON, als symbool voor muziek, een zo enorm mooi communicatiemiddel voor als woorden niet meer lukken. Samen lekker meezingen of juist rustig naar muziek luisteren kan zoveel betekenen!
  • XANTIPPE, waarmee de letter X in het Nederlandse spellingsalfabet wordt aangeduid, stamt af van de boosaardige vrouw van Socrates. Soms is het wel even nodig om je als een echte kenau op te stellen als je mantelzorger bent, om op te staan voor de belangen van jouw dierbare.
  • EXTRA: tja, daar heb je als mantelzorger heel veel van nodig: extra aandacht, extra moed, extra liefde en ook vaak extra geduld!

Tot slot natuurlijk de X zoals we hem vaak gebruiken in appjes, en in de foto van deze aflevering van het Mantelzorger-Alfabet, het symbool voor een kus. Van oudsher was de zoen een teken van vrede en vriendschap, in de huidige tijd gebruiken we het toch vooral als teken van liefde. En daarvan kan je nooit genoeg geven!

Dus voor deze ene keer, met Mantelzorger der liefde-KUS,

Ingrid Keestra

 

P.S. Klik op deze regel om de video te bekijken waarin ik deze blog voorlees.

Leave a Reply

Your email address will not be published.